Heinäkuun 24. päivänä 2015 uutisoitiin, että Suomen yleisin, keinokuitukankaalla verhoiltu ruumisarkkumalli tullaan kieltämään laissa. Syynä useat vaaratilanteet krematorioissa. Lisäksi keinokuituverhoilu ei maadu, vaan jää hautausmaan maaperään. Ekoarkuissa näitä vaaratilanteita tai ongelmia ei synny.

Itseasiassa nykyaikainen ekologinen hautaus on paluuta juurille. Se myötäilee varhaisia tapoja nykyaikaisin menetelmin. Esimerkiksi keinokuituiset arkut yleistyivät vasta toisen maailmansodan jälkeen. Vanhoina aikoina kaikki arkut olivat ekoarkkuja. Ei käytetty keinokuituja eikä muoveja. Sota-ajan kuvissa näkyvä venearkkumalli saatavilla myös Horisontista. Hieno tapa saattaa esimerkiksi sota-ajan veteraani viimeiselle matkalleen.

Jo paljon varhaisemmin kristinuskon vaikutus oli näkynyt polttohautauksen vähenemisenä. Nykyisin olemme palaamassa aikaan, jossa polttohautaus on yleisempää kuin arkkuhautaus. Samoin materiaalivalinnat ovat yhä enemmän luonnonmukaisia.

Hautauspalveluissamme käytettävät materiaalit ovat valittu ekologista näkökulmaa seuraten. Arkun laadulla ja materiaalilla on jatkossa entistä suurempi merkitys. Esimerkiksi uudet ympäristöluvat tulevat jatkossa vaatimaan entistä ekologisempia tuotteita hautausalalle. Esimerkiksi Kuopion krematorion uusi ympäristölupa vaatii, että tuhkaukseen käytettävä arkku on sertifioitu.

Kaikki ekoarkkumallimme ovat merkitty Suomen hautaustoiminnan keskusliiton laatujärjestelmään. Hautaustoiminnan keskusliitto suosittelee hautaustoimistoja kantamaan vastuunsa ympäristöstä suosittelemalla asiakkailleen vain laatujärjestelmään hyväksyttyjä tuotteita.

Keinokuitujen lisäksi useat arkkuvalmistajat käyttävät arkuissa edelleen PVC -muoveja, lastulevyä, myrkylisiä lakkoja ja maaleja ja muita haitallisia kemikaaleja.

Suomen Hautaustoiminnan keskusliitto suosittelee, että Suomessa siirrttäisiin yleisistä keinokuituverhoilluista ja koristelluista arkuista yksinomaan luonnonmateriaaleihin ja puuarkkuihin. "Nykyistä ekologisempien arkkumateriaalien suosiminen vähentäisi sekä tuhkauksen että perinteisen hautaamisen jäämiä", liiton pääsihteeri Matti Karjalainen sanoo.

Ekoarkku

Ekologisessa hautauksessa yhdistyvät kauniilla tavalla sekä luonnon että vainajan kunnioitus. Ekologiset tuotemallimme eivät sisällä luonnolle haitallisia keinokuituja, kemikaaleja tai muita ongelmajätteeksi luokiteltavia raaka-aineita. Luonnonkuidut ja materiaalit tarjoavat vainajalle parhaan mahdollisen leposijan. Niissä yhdistyvät luonnon rauha ja maan syvä kunnioitus.

Ekoarkkumalleja on useampia. Ne ovat valmistettu käsittelemättömästä mäntypuusta. Puutavarassa on käytetty sormiliitosta, joka takaa virheettömän laadun. Sormiliitosten avulla puusta voidaan hyödyntää enemmän laadukkaan sahatavaran valmistamiseen, jolloin sen ekologisuusaste luonnollisesti nousee.

Ekoarkkujen muotoilu mukailee vanhoja arkkumalliperinteitä; arkku on kuin kyläpuusepän tekemä. Kaikki ekoarkut saa myös petsattuna asiakkaan oman värivalinnan mukaan tai pellavanauhoilla somistettuna. Kuvat ekoarkuista löytyy Hinnasto -välilehdeltä kuvagalleriasta (kuvat 1/39 - 11/39).

Yksi suosituimmista ekoarkkumalleistamme on pellava-arkku. Erittäin kaunis pellava-arkku kunnioittaa ekologisia arvoja. Pellava on luonnonystävän valinta. Pellava on vaatimaton kasvi, joka viihtyy hyvin vähäravinteisessakin maaperässä. Toisin kuin puuvilla, pellava ei vaadi viljeltynä paljon vettä kasteluun. Pellava on kaukaa kuljetettua puuvillaa huomattavasti ekologisempi vaihtoehto. Suositut, ekologiset, pellava-arkut saatavilla myös valkoisena. Kuvia pellava-arkuista Hinnasto -välilehden kuvagalleriassa (kuvat 17/39 - 19/39).

Kaikki ekologiset arkut sisustetaan pellava-, viskoosi- tai puuvillakankaalla tai vaihtoehtoisesti luonnonheinällä. Viskoosikangas on hyvä kompromissi pellavan ja kaukaa kuljetetun puuvillan välillä. Viskoosi tehdään meillä usein kuusipuusta, joka keitetään selluloosaksi, käsitellään, ja saostetaan kuiduiksi kehruukoneessa.

Kankaista pellava on ekologisin. Viskoosin ja puuvillan välillä käydään keskustelua siitä, kumpi on lopulta ekologisempi vaihtoehto. Molemmat ovat kuitenkin ehdottomasti keinukuitukankaita parempilaatuisia ja ekologisempia.

Taide ekoarkku

Horisontilta saat myös yksilölliset taidearkut ja -uurnat. Savonlinnalainen Jenni Reinikainen maalaa uurniin ja arkkuihin uniikin taidemaalauksen. 

Ekouurnat

Uurnamalleistamme suomalaisena käsityönä valmistetut tervaleppä- ja mäntyuurna ovat saaneet Suomen hautaustoiminnan keskusliiton laatusertifikaatin. Myös muissa uurnamalleissa on huomioitu tuotteiden ekologisuus. Uutuutena VAIN meiltä saatavana, savonlinnalaisvalmisteinen, keraaminen Taivaankappaleet -uurnasarja (ks. kuva 42/42). Uurna sopii myös vesistöön upotettavaksi. Jokainen Taivaankappale on uniikki.

Esimerkiksi:

Savonlinna: alkaen 390 €

Mikkeli ja Juva: alkaen 390 €

Varkaus, Joensuu ja Kuopio: alkaen 490 €

Imatra ja Lappeenranta: alk. 490 €

Kysy edullinen tarjous omalle paikkakunnallesi!

(Hinnat sisältävät arkun, vainajan vaatteet sekä pukemisen ja yhden kuljetuksen)

Soita päivystys-
numeroomme 
040 589 1622

Hautauspalvelu Horisontti

Lemminkäisenkatu 50
57170 Savonlinna
Puh. 040 589 1622
posti@hautauspalveluhorisontti.fi